Het water stroomt er anders dan voorheen

//Het water stroomt er anders dan voorheen

Het water stroomt er anders dan voorheen

“De Tao pleit voortdurend voor nederigheid.
Al het water stroomt immers naar het laagste punt.
Daar komt alles moeiteloos naar je toe.
Je hoeft niet (iets gewichtigs) te doen, om alles te zijn.
Het nederigste niets is een hoog goed,
want waar niets is, daar kan nog alles gebeuren.
Waar iets is daar kan alleen met inspanning iets anders komen.”

Tao Te Tjing
(http://www.tekensvanleven.nl/)

 

Voor wie erbij was op mijn boekpresentatiefeestje op 11 september 2015, sindsdien een lezing of workshop bijwoonde of gewoon mijn boek tot de laatste bladzijde gelezen heeft, weet dat ik iets heb met steentjes en water en hoe die elkaar kunnen beïnvloeden. Naar aanleiding van een masterclass die ik onlangs gaf kwam ik op bovenstaande tekst uit. Ik las ‘m voor bij het begin en merkte op dat ik ooit, ergens in maart 2012 ongewild maar snoeihard op dat laagste punt terecht kwam. Plots ontstond er (een) ruimte voor zoveel meer, maar op dat moment zag ik alleen het grote ‘niets’.

Nu, ruim 5 jaar later, en een boeiende baan als trainer, twee sprongen in het diepe water van zelfstandigen, een boek, drie logo’s en websites, de opstart en ontwikkeling van een coachpraktijk, een hele bende collega coaches, een ton nieuwe inzichten, en heel wat verrassende ont-moetingen rijker, ben ik opnieuw toe aan zo’n laagste punt. Deze keer heel bewust, bij aanvang ongewild, maar gaandeweg uiterst welkom.

Stilaan loopt een druk coachseizoen ten einde. Aanvullend hakte ik de voorbije weken hier en daar enkele moeilijke knopen door, annuleerde ik met pijn in het hart een aantal evenementen en besloot ik heel binnenkort de stilte in mezelf ten volle uit te nodigen. Vier dagen en vier nachten zal ik al vastend ‘alleen’ doorbrengen in de natuur om te her-bronnen. Daarna ligt die creatieve zomer, die ik voor mezelf reeds in maart reserveerde, maagdelijk wit voor me uitgestrekt. Als een rivier vol steentjes. Ik weet het zeker…het water zal er anders stromen dan voorheen.

Fijne zomer iedereen!
Frouke

 

 

2017-06-13T18:38:25+00:00

10 Reacties

 1. Tommy 13 juni 2017 om 19:28 - Antwoord

  Ik gun je van harte de nodige ademruimte voor jezelf en bijzonder fijne (zelf)inspiratie in de kracht van de stilte. En die steentjes, dat komt wel goed want de flow heeft jou al heel veel moois gebracht en jij daardoor ook anderen.

 2. Anna berg 13 juni 2017 om 19:58 - Antwoord

  Knap dat je die ruimte en stilte durft in te nemen. Je ideeën zullen stromen, om oude stenen heen. Geniet van je pauze.

 3. Rene 14 juni 2017 om 08:52 - Antwoord

  Tjonge jonge, tranen in mij. Prachtig dicht bij jezelf geschreven. Zo voelbaar. Ik wens je een rivier vol steentjes

 4. Liese 17 juni 2017 om 13:38 - Antwoord

  Waar ga je herbronnen? Ik stel me een eenzame boomhut voor, maar de mogelijkheden zijn legio natuurlijk. Ben al zo benieuwd naar wat volgt!

 5. Christeman 30 augustus 2017 om 13:05 - Antwoord

  Zalig je verhaal te delen. Zelf bore-out na ontzettend mooie maar veeleisende loopbaan. Dan wegzakken, en inderdaad, de bodem bereiken, zoals in het water duiken tot aan de bodem. Daar kan je weer omhoogspringen weer naar de oppervlakte. Vanuit die “put” want dieper kan niet meer is een moment ontstaan van inzicht. Dat ik nu even centrum van mijn leven moest zijn in plaats van te leven voor anderen. Heb alles omgegooid en alles en iedereen afgestoten die in mijn leven niets bijbrachten. Van nul herbeginnen, ook materieel. En was er niet bang van. Creativiteit bruiste ipv eenzaamheid te ondergaan. Zoveel sterker en gelukkiger nu. Een wereld van verschil. De weg is nog lang, en omdat ik die niet meteen vind, maak ik er één.
  Belangrij is wel je relatieve fysieke en mentale beperkingen te respecteren. Leg je de lat te hoog, dan ga je je schuldig voelen om wat je niet hebt bereikt ipv te focus te leggen op wat wel. Die rustmomenten inbouwen die nodig zijn om jezelf weer op te laden. Doen waar je sterk genoeg voor bent, vermijden wat je op dat moment niet klaar voor bent

Reageer op dit bericht