Vechten, vluchten, bevriezen of…volledige acceptatie, toelaten, loslaten en inzien.

Er zijn twee wegen om ergens te geraken: their way or your way

Ben je op zoek naar informatie over bore-out, lees dan zeker ook even hier.

In vogelvlucht: in maart 2012 stortte ik in na een jarenlange periode van intense verveling. Fysiek, mentaal, emotioneel en psychologisch totaal uitgeput en futloos.
De diagnose: bore-out.
De remedie: doe wat je graag doet en zoek het verder zelf uit.
In september 2015 verscheen mijn boek ‘Vechten tegen verveling’ waarin ik open en bloot mijn verhaal deel, en een analyse presenteer van wat ik dacht dat de oorzaak van deze toch wel ingrijpende fase in mijn leven was. Ik zocht en vond troost, bevrijding, houvast en kracht door het begrijpen hoe mijn zelfbeeld van kind af gevormd werd, en waar het volgens bepaalde maatschappelijke waarden en normen geplaatst kon worden. Met name de thema’s hoogsensitiviteit en hoogbegaafdheid speelden hierin een centrale rol. Wellicht nog belangrijker dan deze vooral mentaal-rationeel gerichte inzichten, waren het genuanceerd definiëren en erkennen van de emoties die hiermee gepaard gingen. Daarin was voornamelijk de ontwikkeling van het fysieke draagvlak voor deze emoties cruciaal. Hiermee tekende ik de krijtlijnen uit voor de weg van mijn hoofd naar mijn hart. Hoe ik daartoe ben gekomen, heb ik ook in het boek omschreven.

Ondertussen is er heel veel veranderd in mijn leven. Bijna al mijn boeken over de thema’s hoogsensitiviteit en hoogbegaafdheid staan inmiddels te blinken op de boekenplank van andere mensen. Ze resoneren niet meer met hoe ik het leven beleef. Ik kan er niets meer mee.

Misschien zou het interessant kunnen zijn een vervolg te schrijven op mijn boek, er werd me al meermaals om gevraagd. Alleen ben ik nu even niet zo into boeken. Er bestaan al heel wat inspirerende teksten over dit onderwerp. Bovendien heb ik de kracht en de diepgang ontdekt van het leren van mensen, in persoonlijk contact. Simpelweg door in hun aanwezigheid te zijn, me volledig te openen voor hun trilling, mijn automatisch gegenereerde oordelen keer op keer te ontmaskeren en dieper te kijken en te luisteren naar wie ze zijn, wat ze zeggen en hoe ze handelen, en daarbij te onderzoeken wat dat met mij doet en te voelen: wil ik hier meer van of wil ik hier minder van?, ben ik stukje voor stukje dieper gezakt in mijn essentie. Tegelijk ben ik minder en minder (be)grijpbaar geworden voor de mensen. Wat doét ze nu eigenlijk? Leven. Gewoon dat. Meer niet. Voelen. En keer op keer bovenstaande toepassen. Steeds opnieuw. Steeds anders. In afstemming met mijn omgeving, maar zonder me aan te trekken wat mensen van me denken.

Dus wil je graag voelen, leren, observeren in mijn aanwezigheid? Wil je ontdekken hoé ik hiertoe gekomen ben? Een tipje van de sluier: Vision quest, jungle retraite en massa’s zweethutten.

Kom eens langs voor een Bladspiegeling (spiegelsessie), een Boom, hart & buik wandeling, een Soul & Spirit Circle, of boek jezelf een ticket rechtstreeks naar je eigen ziel en ga eens mee op Jungle retraite. Oh, ik hoor het je al denken: véél te spannend! Wel, dat was voor het voor mij ook. En toch deed en doe ik het.

The choice is yours.

Van harte welkom,
Frouke

Vechten tegen verveling

Vechten tegen verveling 1e druk is een boek van Frouke Vermeulen uitgegeven bij Uitgeverij Houtekiet. ISBN 9789089243782

Flaptekst: Frouke is 31, hoogopgeleid en aan de slag in haar eerste job in de privésector als ze instort. De diagnose: een bore-out, na een maandenlang gevecht tegen intense verveling. Door het zware taboe dat rustte op verveling op het werk hield ze al die tijd de schijn hoog voor haar collega’s, vrienden en familie. Maar op haar werk telde ze elke minuut van de dag af en haar vrije tijd bracht ze vaak apathisch door op een stoel. Tot haar lichaam voor haar besliste.
In Vechten tegen verveling vertelt Frouke openhartig over de jaren voor de instorting en de maanden van ziekteverlof die erop volgen. Ze deelt de immense schaamte, de frustratie vanwege het taboe en de invloed van verveling op haar lichaam en manier van denken. Op basis van wetenschappelijke literatuur en haar eigen ervaring licht ze de (potentiële) oorzaken, het verloop en de symptomen van een bore-out toe. Ze vertelt ook over haar herstel en de hulp die ze moest zoeken. Frouke hoopt met dit boek mensen in gelijkaardige situaties de herkenning en erkenning te bieden waar ze zelf zolang naar heeft gezocht en die absoluut noodzakelijk zijn in het herstelproces.
Frouke Vermeulen (1981) studeerde biologie en behaalde een doctoraat in de wetenschappen. Na haar bore-out maakte ze een grondige carrièreswitch, en als coach helpt ze nu mensen die kampen met een bore-out, hoogsensitiviteit en hoogbegaafdheid.