Al jaren vragen mensen als ze ontdekken dat ik van opleiding bioloog ben ‘Doe je dan niets meer met die studie?’ of een andere variant ‘Mis je ‘het’ dan niet?’

Al die jaren antwoordde ik fijntjes op de eerste vraag dat de reden waarom ik biologie ben gaan studeren mijn intense nieuwsgierigheid is naar ‘het leven’ want ‘Hoe komt het dat een zaadje bij het ontkiemen altijd de weg naar boven vindt?’ en ‘Hoe komt het dat een ei- en een zaadcel samen uitgroeien tot een baby?’ Op deze en veel andere vragen kreeg ik tot mijn grote blijdschap tijdens mijn studies antwoord en ik leerde vooral ook hoe je op analytische en wetenschappelijke wijze zelf een antwoord kan vinden. Wat ik niet leerde in die universiteitsaula’s is welke gunstige effecten de natuur heeft op je mentale en fysieke welzijn. Dat leerde ik door het leven zelf. Mooi toch…hoe dat werkt. En dus ben ik nu, meer dan tien jaar na mijn afstuderen, aangekomen op het punt dat ik op de tweede vraag die anderen me vaak stellen antwoord: ja, ik mis ‘het’ wel!

Na mijn instorting in 2012, als gevolg van een bore-out, ben ik op zoek gegaan naar wie ik ben, wat ik kan en wat ik graag doe. Al vier jaar bewandel ik mijn eigenste unieke pad, grasduin ik op mijn levensvlaktes, ontdek ik nieuwe dalen en bereik ik mooie toppen. Wat me tijdens dat ‘wandelen’ vooral is opgevallen is hoeveel meer het me oplevert wanneer ik dit in verbinding met de natuur doe. Niet alleen bij mezelf heb ik dit gemerkt, ook bij mijn cliënten. De wandelcoachings leveren verrassende resultaten op. Het letterlijk in beweging komen zorgt ervoor dat meer mogelijkheden zich aandienen. Natuurelementen en landschappen staan symbool voor gevoelens, blokkades en uitdagingen. Op die manier kunnen ze van dichtbij of vanop een afstandje bekeken worden, vastgepakt of verlegd worden. Inzichten dienen zich aan met de vleugelslag van een fragiele vlinder of een kwetterende vogel. De natuur is ook een onuitputtelijke bron die mijn creativiteit voedt. Bijna wekelijks maak ik tekeningen van bloemen en bomen, ik zet mijn eerste stappen in de fijne houtbewerking en ik hou van knutselen met alles wat ik buiten vind. Tijd dus om al mijn verschillende passies te gaan integreren! Ben je benieuwd hoe? Lees even mee, ik vertel het je graag. Of klik op de figuur voor een meer visuele weergave (pdf opent in een nieuw venster).

“Ik wil…een plek creëren die je terug naar je natuur brengt. Een plek waar je je leven (opnieuw) begint, waar je letterlijk je idee kan planten zodat je er later de vruchten van kan plukken en waarnaar je terug kan keren als je alle seizoenen van je leven geleefd hebt. Zo maak je jouw levenscirkel rond en ga je niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk terug naar je natuur.”

20160422_Socrowdfunding_poster_02_FV

Mooie woorden, maar wat betekent het concreet?

“In het hart van de Merode (Veerle-Laakdal) ligt er een mooi stukje grond dat ik beschikbaar zou willen stellen en waarop je voor jezelf (of voor je kinderen) een geboorteboom zou kunnen planten. Jaren later zou je op dezelfde plek jouw (of zij hun) levensboom kunnen laten groeien. Onderweg zou je andere struiken, kruiden en bloemen kunnen planten én er letterlijk mee de vruchten van kunnen plukken, er de nieuwe zaadjes van kunnen oogsten en er de bloemenpracht van kunnen bewonderen. Het zou een stuk grond worden dat jij mee tot leven brengt, dat jouw leven dichter bij de natuur en bij jezelf brengt en waar je van kan genieten, zowel actief (door mee te werken) als passief (door er in stilte te zitten genieten).”TNJN_tekening

Is dat jouw grond?

“Ja en nee. De grond maakt deel uit van een gemeenschapsgrond in de Zuiderkempen en werd aan mij toegekend door de Cvba Bright Futures die de grond bezit en waarin ik aandelen heb gekocht. Op die manier kan ik de grond bewerken en beheren en datgene wat er bijgevolg leeft en tot stand komt delen met jou en andere mensen die graag dicht bij de (hun) natuur zijn. De bedoeling is om met meer mensen samen te genieten van de kostbare stukken grond in ons land.”

Ga je dit alleen doen?TNJN_Gemeenschapsgrond

“Nee, ik ga dit samen doen met jou als je interesse hebt, en samen met anderen. Er zijn nog mensen die net als ik stukken van de gemeenschapsgrond zullen beheren. Hier en daar overlappen onze wensen en verlangens en slaan we de handen in elkaar om elkaars initiatieven te steunen en verder uit te bouwen. Op die manier zal de beleef-waarde van de grond waarop ik mijn plannen tot leven laat komen vergroten omdat het omgeven wordt door gronden waarop andere activiteiten binnen dezelfde spirit tot stand komen. Zo zal je terecht komen in een landschap dat al je zintuigen streelt en prikkelt of net tot rust laat komen en dit op heel diverse manieren.”

Dus jij beheert de grond?

TNJN_Infobord“Ja, ik beheer dit stukje grond dus ik ben de eindverantwoordelijke, de steward, wat inhoudt dat ik de naleving van mijn rechten en plichten bewaak en daar waar van toepassing ook die van jou als bezoeker. Zo zal de grond niet zomaar vrij toegankelijk zijn, om praktische redenen die er mee voor zorgen dat het gedachtegoed van de gemeenschapsgrond wordt gerespecteerd. Ik schets een plan en leg de grote lijnen van de Terug naar je natuur-tuin aan en daarbinnen kan jij kiezen uit een aantal mogelijkheden om jouw persoonlijke bijdrage te leveren.”

Wanneer is de grond beschikbaar?

“Alles op z’n tijd, net als in de natuur. De eerstvolgende stap is het verwerven van een lening die het mogelijk maakt om dit project van staTNJN_Kalenderrt te laten gaan. De aankoopbelofte van de gemeenschapsgrond werd in april ondertekend. De financiering is bijna rond en dan kunnen we overgaan tot de werkelijke compromis en aankoop. Daarna hebben we een jaar de tijd om ons te organiseren en een haalbaarheidsstudie uit te voeren. Die dient niet om te kijken ‘of’ het haalbaar is (want dat werd al onderzocht), wel om te kijken ‘hoe’ we het praktisch gaan organiseren. In het voorjaar van 2017 kunnen we dan effectief starten.”

Wat kan ik doen?

TNJN_Socrowd_varken“Jij kan actief instappen als vennoot of er samen met een heleboel anderen mee voor zorgen dat we het laatste stukje van de financiering rond krijgen. Niet door middel van een gift (waarbij je je geld schenkt en dus kwijt bent) maar door een lening (waarbij je je geld tijdelijk uitleent en ook weer terug krijgt). Om dit stuk van de lening in goede banen te leiden doen we beroep op Socrowd. Dit is een Sociale Crowdfunding organisatie die maatschappelijk verrijkende projecten tijdelijk financieel ondersteunt bij de opstart. (Hoe dit precies werkt kan je uitgebreid lezen op hun Frequently Asked Questions pagina.) Kort uitgelegd: Socrowd verdriedubbelt het bedrag dat sympathisanten zoals jij inleggen. In totaal zoeken we nog een bedrag van 33.000 euro. Socrowd maakt daar dan (afgerond) 100.000 euro van. Hoeveel je wil inleggen kies je zelf en kan variëren van minimum 100 euro tot maximum 5000 euro.”

Wat krijg ik ervoor terug?

“Als vennoot krijg ook jij de kans van je droom werkelijkheid te maken. Als sympathisant krijg je de eer dat je dit innovatieve socio-ecologische project mee mogelijk gemaakt hebt. In beide gevallen ben je ‘special guest’ op het openingsfeest en op termijn kan je uiteraard mee genieten van de realisatie van mijn droom, die van anderen en wie weet die van jezelf. Doe je mee?”

Een hele nieuwe volgende stap op mijn pad dus! Het is een project op de lange termijn, ik geniet nu al volop van het zaaien en ik ben benieuwd hoe die zullen ontkiemen. De tekening dient om wat er aan inspiratie allemaal in me opkwam zichtbaar te maken en om het min of meer tastbaar te maken voor mezelf en voor jullie. Dat betekent echter niet dat wat getekend staat zwart-op-wit ‘moet’ of ‘zal worden’ uitgevoerd worden. Ik zie dit als mijn zaadjes, als een leidraad, als elementen die bijdragen aan het concretiseren van mijn droom en dit in afstemming met en ingebed in het Bright Futures project en natuurlijk… op het ritme van de-mijn-jouw-onze natuur.

Contacteer me gerust met al je vragen. Of…

…surf naar Socrowd-Bright Futures om je steentje bij te dragen of voor meer informatie.

…bezoek Bright Futures om kennis te maken met het project.

 

 

Frouke