Oude thema’s, in nieuwe jasjes

Dat is sinds kort een onderdeel op mijn website Bladspiegeling, die integraal een kleine update kreeg (have a look around!), en nu qua inhoud weer beter aansluit bij wat ik wil aanbieden. Al laat dat zich steeds moeilijker in woorden vangen.

Voor wie me nog maar kort volgt of nog niet kent

In vogelvlucht: in maart 2012 stortte ik in na een jarenlange periode van intense verveling. Fysiek, mentaal, emotioneel en psychologisch totaal uitgeput en futloos.
De diagnose: bore-out.
De remedie: doe wat je graag doet en zoek het verder zelf uit.
In september 2015 verscheen mijn boek ‘Vechten tegen verveling’ waarin ik open en bloot mijn verhaal deel, en een analyse presenteer van wat ik dacht dat de oorzaak van deze toch wel ingrijpende fase in mijn leven was. Ik zocht en vond troost, bevrijding, houvast en kracht door het begrijpen hoe mijn zelfbeeld van kind af gevormd werd, en waar het volgens bepaalde maatschappelijke waarden en normen geplaatst kon worden. Met name de thema’s hoogsensitiviteit en hoogbegaafdheid speelden hierin een centrale rol. Wellicht nog belangrijker dan deze vooral mentaal-rationeel gerichte inzichten, waren het genuanceerd definiëren en erkennen van de emoties die hiermee gepaard gingen. Daarin was voornamelijk de ontwikkeling van het fysieke draagvlak voor deze emoties cruciaal. Hiermee tekende ik de krijtlijnen uit voor de weg van mijn hoofd naar mijn hart. Hoe ik daartoe ben gekomen, heb ik ook in het boek omschreven.

Voor wie me al langer kent of volgt

Ondertussen is er heel veel veranderd in mijn leven. Bijna al mijn boeken over de thema’s hoogsensitiviteit en hoogbegaafdheid staan inmiddels te blinken op de boekenplank van andere mensen. Ze resoneren niet meer met hoe ik het leven beleef. Ik kan er niet zo heel veel meer mee.

Misschien zou het interessant kunnen zijn een vervolg te schrijven op mijn boek, er werd me al meermaals om gevraagd. Alleen ben ik nu even niet zo into boeken. Er bestaan al heel wat inspirerende teksten over hoe je het ego ontmaskerd, hoe je je hart kunt openen en volgen, hoe je je zielenpad kunt gaan leven. Bovendien heb ik de kracht en de diepgang ontdekt van het leren van mensen, in persoonlijk contact. Simpelweg door in hun aanwezigheid te zijn, me volledig te openen voor hun trilling, mijn automatisch gegenereerde oordelen keer op keer te doorzien en dieper te kijken en te luisteren naar wie ze zijn, wat ze zeggen en hoe ze handelen, en daarbij te onderzoeken wat dat met mij doet en te voelen: wil ik hier meer van of wil ik hier minder van?, ben ik stukje voor stukje dieper gezakt in mijn essentie.

Tegelijk ben ik minder en minder (be)grijpbaar geworden voor de mensen. Wat doét ze nu eigenlijk? Leven. Gewoon dat. Wat ze graag doet. Soms wat nodig is. Meer niet. Veel voelen ook. Verbinden. Met alles. En keer op keer bovenstaande toepassen. Steeds opnieuw. Steeds anders. In een zekere afstemming met mijn omgeving, maar zonder me aan te trekken wat mensen van me denken. Ik hoef niet meer zo nodig begrepen te worden. Of ‘erbij’ te horen. Ik hoor er sowieso bij, enkel en alleen al omdat ik hier bén. Jij ook trouwens.

Het mooie

Is dat ik me zelfs nog met moeite kan verbinden met mijn eigen bore-out verhaal. Ik kan er nog wel iets over delen, maar ik heb geen toegang meer tot al mijn gedachten en emoties van toen. Die lijken opgelost, getransformeerd, een soort van weg. Hoe wonderlijk is dat? Het spreekt voor zich dat ik me niet altijd schitterend voel. Dat hoort ook zo. Dat heet mens-zijn. Dat is zo rijk! Al die verschillende gevoelens brengen elk hun eigen nuance in je leven, vormen een gedifferentieerd pallet waarmee je je dagen kleur kan geven. Ze zijn een bron van energie en inspiratie. Heel vaak zijn ze het resultaat van mijn ‘kleine erwt’ (mijn klein verstandje, een ego-stemmetje dat telkens weer mijn zielenstem in vraag trekt, dat is zijn functie en ik ben het er immens dankbaar voor!). Eens ik dat ‘zie’, klaart het op, vult dankbaarheid de ruimte en rollen de mogelijkheden weer binnen. (En jep, de looping ken ik ook! 😉 )

Leren dus, van mens tot mens

Wil je graag voelen, leren, observeren in mijn aanwezigheid? Wil je ontdekken hoé ik hiertoe gekomen ben? Een tipje van de sluier: Vision quest, Jungle retraite, 4 maanden stage in Peru bij een shamaan, en massa’s zweethutten. Maar dat is ‘mijn’ pad, daarom niet per se het jouwe. Wat jouw pad is, wordt duidelijk door steeds dieper en dieper te zakken in je lichaam, je mens-zijn te omarmen en te verbinden met je ziel.

Kom eens langs voor een Bladspiegeling (spiegelsessie), een Boom, hart & buik wandeling, een voordracht over Peru, een Soul & Spirit Circle, of boek jezelf een ticket rechtstreeks naar je eigen ziel en ga eens mee op Jungle retraite.

Oh, ik hoor het je al denken: véél te spannend! Wel, dat was voor het voor mij ook. En toch deed en doe ik het.

The choice is yours.

Van harte welkom,
Frouke

PS: Je kan me ook volgen via Facebook, waar ik al eens gemakkelijker iets ‘uit het leven gegrepen’ deel.