Op blote voeten

//Op blote voeten

Op blote voeten

Gisteren zat ik de wachtzaal bij de osteopaat. Met een schriftje om te schrijven. Met een boekje om te lezen. Met mijn voeten zonder schoenen op de koude vloer (omdat ik niet hou van warme voeten bij de osteo en omdat de koude vloer helpt tegen overprikkeling, zegt Elke Van Hoof uit wetenschappelijke hoek en zeg ik zelf uit ervaring). Ik keek even op mijn slimme telefoon en ontdekte een nieuw blogje, van Anna. Reuze benieuwd begon ik te lezen. Mijn vermoedens die me ervan weerhielden een onlangs verschenen boek over HSP te lezen werden bevestigd in een bloedeerlijke tekst van haar hand. Ik hoorde gestommel op de gang.

De vorige van pijn verlichte persoon was bijna klaar. Ik nam me voor om thuis verder te lezen. Toen werd het weer stil. Dus las ik verder. KNAL! Het einde van haar blogpost deed me schrikken. En glimlachen. Warm en koud tegelijk. Trots. Wat ’n mooi compliment! En ook een ‘Nee joh, da’s teveel lof.’ Ik durfde het haast niet aannemen. Dankjewel Anna. ’t Doet deugd dat te lezen. Ik bereik liever ‘maar’ 1500 lezers op een manier waarop ik écht een verschil kan maken, dan tienduizenden zonder gevolg. Toch trap ik telkens weer in de valkuil van vergelijken, van vele likes, van aantallen als zoete broodjes verkochte boeken geschreven door BV’s, de valkuil van bekendheid en commercialiteit, als parameters die je ‘succes’ definiëren. Elke keer weer kruip ik dan liefst van al in mijn donker hol. (Wat niet per se slecht is, zo nu en dan eens op bezinning bij mezelf kan ook tot wonderbaarlijke herbronning leiden.)

Maar een nadeel van dat hol is dat ik dan wel eens wat ik voel dat ik met de wereld te delen heb, bij mezelf houd waardoor het niet stroomt. Waardoor mijn woorden onhoorbaar worden of zich opkrullen tot een haast niet te ontwarren bal van gedachten en emoties om daar als een ongeleid projectiel in het wilde weg te botsen op mijn breekbare grenzen als mens. Af en toe krijg ik reacties van lezers van mijn boek. Verhalen die door merg en been snijden. Verhalen zo warm dat mijn hart helemaal smelt. Die me eraan herinneren dat de definitie van succes net zo vluchtig is als het leven zelf kan zijn, of net zo krachtig als wij als mens kunnen zijn, en in elk geval niet afhangt van kwantiteit, maar wel van kwaliteit. En intentie. Ze lichten een lampje op in dat donker hol.

Anna schrijft in haar blog vanuit de praktijk, vanuit het leven. Een burn-out vloerde haar. Stukje bij beetje krabbelde ze weer recht, verzamelde en her-innerde ze zich haar wijsheid. Die deelt ze bijna dagelijks. Niet alles op een hoopje. Maar verhaal per verhaal. Ervaring per ervaring. Ze schrijft be-leefd. Van binnen uit en met respect. Zonder oog op massa’s bezoekers. Gewoon. Anna slaagt erin mijn nieuwsgierigheid te prikkelen, mij te doen stilstaan bij dingen uit de actualiteit (die ik niet volg en) waar ik veel te snel over heen zou zijn gegaan omdat mijn leefwereld nu eenmaal anders is dan de hare. Ze lukt erin mij te verleiden tot bij de kleine dingen des levens te komen waar ik de grootste dankbaarheid voor mag voelen.

Dankjewel Anna, voor je onverwachte compliment. Dankjewel lieve moedige lezer voor je berichtje deze week. Het heeft mijn hele hol verlicht en me weer in mijn pen doen kruipen, de moed gegeven toch weer meer van mijn binnenwereld met de buitenwereld te delen.

Frouke

 

PS: de tekening komt uit mijn collectie tekeningen die ik deze maand als Visueel Vertaler in het kader van de #inktober2017 challenge elke dag maak.

2018-06-13T15:35:39+00:00

10 Reacties

 1. Tommy 18 oktober 2017 om 11:51 - Antwoord

  Elk lichtje in een donker hol is de moeite waard, Frouke. Ik frons ook wel eens bij hypes. En hoop altijd dat mensen echt ‘geraakt’ worden. Bij deze warme herfst rijpt er een blogstukje dat ik nog ‘moet’ (lees mag) uitschrijven. Het zal een heel klein beetje over vergankelijkheid gaan. Deze quote van Hamlet ga ik niet gebruiken maar past wel bij jouw stukje: ‘The rest is silence’. Wanneer de roem weg is, blijven enkel de herinneringen in verbondenheid. De verbondenheid die ontstaat telkens wanneer iemand die op zoek is zichzelf ontmoet op de kruispunten van scheurtjes in het leven die anderen kwetsbaar delen.

 2. Anna Berg 18 oktober 2017 om 12:22 - Antwoord

  Nu is het mijn beurt om te blozen, Frouke. Zoveel wijsheid heb ik niet, hoor. Maar ik denk veel na en kijk om me heen. Op zoek naar inhoud, zin en in-zicht. En die dingen vind ik o.a. in echtheid, stilte, natuur en zachte mensen om me heen. Niet in de opdringerige blabla en oogverblindende blingbling die massaal gevolgd en gedeeld wordt. Geef mij maar de eenvoud van die prachtige olifant bovenaan die logje. Hij trekt je zo weer uit de valkuil van vergelijken. 🙂
  Veel liefs en nieuwe schrijfmoed.
  Anna

  • Frouke Vermeulen 18 oktober 2017 om 12:36 - Antwoord

   Nieuwsgierige eenvoud. Eenvoudige nieuwsgierigheid.
   Glimlachende groetjes,
   Frouke

 3. Linda 18 oktober 2017 om 12:25 - Antwoord

  Ik heb zelf een tijdje terug ook mijn verhaal van mijn bore-out opgeschreven. Ook jij hebt daar een belangrijke rol in gespeeld. Het is lang niet zo mooi geschreven als dat van Anna, maar misschien kan het je holletje nog wat extra belichten. Dankjewel om jouw binnenwereld te delen, het heeft veel voor me betekend! Mocht je zin hebben, hier kzn je het stukje lezen: https://puurwebblog.wordpress.com/2017/09/06/het-verhaal-van-mijn-bore-out/

  • Frouke Vermeulen 18 oktober 2017 om 12:33 - Antwoord

   Hé Linda, wat moedig van je om je verhaal te delen. En of het een lichtje is! Leuk geschreven en hele mooie foto’s erbij.

 4. Linda 18 oktober 2017 om 12:27 - Antwoord

  Oei.. heb mijn blog verkeerd ingegeven en kan het blijkbaar niet meer veranderen…

 5. Anna Berg 18 oktober 2017 om 12:27 - Antwoord

  Dit logje uiteraard. 😉

Reageer op dit bericht