Ik glimlach naar mijn scherm en knipoog naar mijn hart terwijl ik de tekst lees waarvan ik de betekenis opzocht. De mantra die daarnet van tussen mijn hersencellen naar de muziekkamer onder mijn schedeldak trippelde heeft een betekenis die mooi aansluit bij een thema van de laatste dagen. Vroeger vroeg ik me wel es kritisch af of mantra’s en zogenaamde sacred music wel écht dat ietsje extra hadden zoals de leraren vol overtuiging beweerden. Mijn nieuwsgierigheid en open geest brachten me in de loop der jaren in contact met verschillende mantra’s; voornamelijk via qigong en kundalini yoga. Vooral bij die laatste leer wordt het gebruik van de stem geïntegreerd in de sessies. In het begin vond ik dat moeilijk. Ten eerste leek mijn stem gewoon niet geweldig goed te werken. Ten tweede zat mijn kritische ‘erwt’ (d.i. hoe ik mijn destructieve ego, of mijn kleine verstandje, noem) stevig in de weg. Is het wel mooi/goed genoeg? Gaandeweg merkte ik verbetering op beide vlakken. Hoe beter ik in mijn lichaam zakte, hoe vlotter ik mijn stem kon gebruiken (niks nieuws onder de zon natuurlijk, wel fantastisch dat je dat zelf kunt ervaren, toch?!)

Toen ik in 2017 tijdens mijn Vision Quest grote angsten doorstond kwamen er als vanzelf beschermingsmantra’s in me op. Ik hoefde daar niet bij na te denken. Ze dienden zich aan. Ik had die mantra’s ooit wel geleerd, zonder precies te weten wat ze betekenden. En toen kwamen dus de nodige mantra’s op het geschikte moment mij ter hulp. Dat terwijl ik van mezelf ook dacht dat ik niet kon bidden. Het hangt er natuurlijk maar vanaf wat je onder die term verstaat. Maar wanneer er zich vanzelf duizend jaar oude teksten aandienen op momenten dat je ratio bijna buiten zinnen raakt van angst, dan denk ik dat ik tot een mooie invulling van bidden ben gekomen. Ondertussen pas ik het bewust, zonder angst en vanuit liefde toe en ik moet zeggen…heerlijk is het.

Dezelfde vlieger gaat op voor bewegingen uit de qigong. Om mijn stramme lichaam op de ochtend van die Vision Quest wakker te maken vloeiden de bewegingen als vanzelf door mijn lijf. Ook al had ik ze toen al bijna twee jaar niet meer uitgevoerd.

Toen ik eerder dit jaar in de Peruaanse jungle verbleef mocht ik opnieuw die effecten ervaren. Hoewel mijn beoefening van zowel qigong als kundalini yoga wel toegewijd en bij momenten regelmatig waren, bleef de beoefening ervan toch gemiddeld. Ik vond het wel héél fijn te ervaren dat mijn systeem/wezen wat ik ooit geleerd had ergens goed had bewaard en op het juiste moment wist boven te halen.

De voorbije maanden bestudeerde ik in het kader van mijn reis naar Peru ikaro’s, een soort van liederen om de spirits aan te roepen en ermee te werken. In die maanden heb ik meermaals ervaren wat de kracht van die liederen is, als ze met de juiste intentie gezongen worden. Daarbij ervaar ik dat de taal wel een hele belangrijke rol speelt maar niet allesbepalend is/hoeft te zijn. Hoe meer ik mij open en mijn ziel laat leven/spreken/zingen, hoe sterker de ikaro’s en de mantra’s hun werk doen. Zelfs mantra’s die ik in jaren niet meer gezongen heb dienen zich aan op een moment dat ik ze nodig heb.

Het allermooiste is dat ik met behulp van die ikaro’s en mantra’s contact kan maken met wat aanwezig is in de Andere Werelden en daarmee de spirits kan aanroepen die jij nodig hebt om (emotionele of psychologische) blokkades (al dan niet met fysieke weerslag) af te breken, gedragspatronen te doorbreken, of rechtstreeks tot je ziel te spreken. Je systeem krijgt als het ware een onderhoudsbeurt waardoor alles weer vrijer gaat stromen, en je opnieuw in je eigen-frequentie kan gaan trillen. Het zelfgenezend vermogen van je lichaam wordt aangesproken en bevorderd. Dat doe ik nu in individuele sessies en in de Soul & Spirit circles. In die cirkels werken we bovendien als groep samen om zo op collectief niveau te zuiveren, te genezen en te beschermen, door bewust aanwezig te zijn.

Als er dus plots een ‘nieuw’ deuntje in mijn hoofd zit, dan maak ik er tijd voor om dat helemaal door te laten komen. Mijn ervaring heeft mij geleerd dat ons systeem exact weet wat het nodig heeft. Het enige wat we hoeven te doen is de pauze-knop van onze erwt (ik heb geen tijd!) bedienen en de kracht van de mantra, de ikaro, het lied, de vibratie, het leven, zijn werk te laten doen.

Sat nam. Aho. Gracias.

Frouke

Meer info en inschrijven voor Soul & Spirit Circle op vrijdag 30 nov of vrijdag 14 dec.