Ik heb een mapje. Een werk-inspiratiemapje.

Het zit vol knipsels met verhalen van mensen die op een dag besloten hun hart te volgen. Ze komen (bijna allemaal) uit Libelle want zoals de traditie dat wil ben ik de tweede lezer, na mijn moeder. We hebben de afspraak dat ik de boekjes teruggeef en niet helemaal uit elkaar scheur. Maar zo nu en dan pruts ik er toch eens een artikel tussen uit. Stiekem. (Al denk ik wel dat ze het door heeft.)
Maar dat mapje, dat ziet geen man. Want dat staat in de kast in mijn praktijk en daar heeft niemand er wat aan. Tijdens heel wat van mijn coachsessies zitten we namelijk in het bos en hoewel ik vaak een thermos thee mee zeul behoort het meeslepen van lectuur niet tot mijn keuzepallet. Nochtans verzamel ik de artikels telkens weer met een huppelhartje: ‘Oh, dat zou die of die moeten lezen!’ en ‘Kijk hier, echt iets voor X!’ Zo ook met onderstaande artikeltje over Sanneke met haar vanneke. 
Als je met mij als bore-outcoach op pad gaat (letterlijk of figuurlijk), dan bestaat de kans dat ik je uitnodig de oefening van de droomjob* te doen. Het zou best kunnen dat je dat akelig of spannend vindt. Omdat je diep vanbinnen (of ergens ver weg) wel voelt dat je iets heel anders wilt doen, maar je daar niet voor studeerde, of omdat je werk een deel van je imago of identiteit is geworden en je omgeving vindt (of jij denkt dat ze dat vinden) dat je dat de rest van je leven zult gaan doen. En meestal krijg je ook de uitnodiging om niet alleen op vacaturesites te zoeken naar die droomjob, maar ruim en nieuwsgierig om je heen te kijken. In de krant, bijvoorbeeld, of in magazines, zoals Libelle. Of om te luisteren, naar mensen om je heen, aan de kassa, aan de andere kant van het boekenrek in de bibliotheek, op de trein, in de bus, overal!
Overal ontmoet ik mensen die met plezier en met fonkelende oogjes vertellen hoe graag ze hun (soms niet alledaagse) job doen. Hoe ze ertoe gekomen zijn, wat hen drijft, hoe de voldoening smaakt die ze bij het uitoefenen ervan voelen, wat ze ondernemen met de energie die het hen oplevert. En als ik doorvraag, dan vertellen ze me ook dat het niet altijd alleen maar rozengeur en maneschijn is. Want dat is het namelijk nooit. Ik vind het fijn om me te laten inspireren, door wat er in het alledaagse leven om me heen gebeurt. En ik geniet ervan dit alles te verzamelen in een mapje. (Oké oké, ik geef het toe, ik heb meer dan één mapje.) Misschien vind jij dit net als ik wel heel leuk. En misschien komt er een tijd dat je dat mapje gewoon door wilt geven, aan iemand anders die het nodig heeft.

Frouke

* In tegenstelling tot wat de titel van de opdracht ‘droomjob’ doet vermoeden moet je vooraf helemaal niet weten wat je droomjob is of zou kunnen zijn. Als je dat wist, dan hoefde je niet bij mij aan te kloppen. De bedoeling is dat je aan de hand van de opgave en de elementen die daarbij naar boven komen, stappen onderneemt om dichter bij die droomjob te komen of deze vorm te geven. Het klinkt misschien wat vaag, maar tijdens de coachsessie en zeker als je een KernTalentenanalyse doet, wordt het allemaal veel helderder en concreter.