Ik begrijp het toch écht niet hoor, dat hele bore-out gedoe

//Ik begrijp het toch écht niet hoor, dat hele bore-out gedoe

Ik begrijp het toch écht niet hoor, dat hele bore-out gedoe

“Hoe kan je nu ziek worden van verveling? Ik begrijp het echt niet. Dan doe je toch gewoon wat anders!!!”

Ik zou er maar best aan wennen want ik ga mijn verhaal nog duizend keer vertellen en dus nog minstens even zoveel keer deze reactie voorgeschoteld krijgen. En die komt binnen. Nog steeds. Zij het tegenwoordig voor het overgrote deel omdat ik me zorgen maak om al die mensen die zich bij een lezing, een voordracht of een workshop in mijn verhaal herkennen, vanbinnen stilletjes huilen en niet alleen dan maar constant met dit soort uitspraken geconfronteerd worden.

Lieve mensen met op dit moment een grote portie onbegrip: Als je in een bore-out zit heb je die kritiek, dat ongeloof, het onbegrip van anderen écht niet nodig. Je gelooft immers zelf amper dat je ziek kan worden van verveling. Het is net het niet willen, kunnen of dúrven toegeven aan jezelf dàt het zo is, dat je ervan weerhoudt om de cruciale stap naar herstel te zetten. De stap van erkenning. En als anderen hier zo fel over oordelen, dan wordt dat alleen nog maar moeilijker. Daarom wil ik jullie vragen, in naam van iedereen die zich in mijn bore-out verhaal herkent, zou het misschien mogelijk zijn om naast dat ongeloof ook een beetje begrip te tonen voor mensen die de wereld heel anders ervaren als jij? Zou je misschien kunnen aangeven “Goh, weet je, ik herken dit echt helemaal niet in mijn leven, maar als ik jouw verhaal zo hoor… dan lijkt het me wel ernstig en dan hoop ik dat je gauw een manier vindt om weer beter te worden.”

Want het is helemaal prima om het een heel erg gek idee te vinden dat je ziek kan worden van verveling en dat ‘je daar dan zó lang in blijft zitten’. Het is vooral een blijk aan interesse om het wel of beter te willen begrijpen en een blijk van empathie die voor mij het verschil maken tussen een snijdend oordeel en de mogelijkheid tot een open gesprek. Want pràten over wat er zich aan de binnenkant allemaal afspeelt is mijn eerste advies voor mensen met een bore-out. (Eigenlijk voor alle mensen.)

Daarom wil ik jullie, lieve mensen voorlopig nog vol onbegrip, ook vragen: “Wat maakt dat je de nood voelt de woorden bij het begin van dit artikel zo stellig uit te spreken? Wat heb jij nodig in dit verhaal?”

 

Frouke

2015-11-19T00:03:01+00:00

5 Reacties

 1. anna berg 19 november 2015 om 06:56 - Antwoord

  Als mensen al niet begrijpen dat je hoogsensitief of introvert kan zijn…

 2. Inge 19 november 2015 om 08:09 - Antwoord

  Na een burnout bang geworden voor té veel (werk)druk, vol twijfels, en onder druk van 11 maanden werkeloosheid, een baan aangenomen zonder énige uitdaging. En nu dus beland in een dikke bore-out waar ik niet aan toe durf te geven. Want wie begrijpt dit? De dagen slepen zich voort en geven geen énkele voldoening. Maar ‘dit wilde ik toch?’ en ‘ ik mag blij zijn dat ik in deze tijd nog werk héb’ . Ondertussen verpieter ik op alle fronten en vraag me steeds weer af hoe lang ik dit nog volhoud. Lastig!

  • hilde 20 november 2015 om 08:52 - Antwoord

   Hey Inge Ik heb net hetzelfde voor gehad. Eerst een bijna burnout, dan mijn ontslag en uit schrik toch maar een lagere functie aan genomen. De energie gleed langzaam uit mij weg…Bij de loopbaangeleiding veel gehuild en zij vertelde mij over bore-out. Op het werk hoorde ik de reacties van mijn collega’s over dit topic op het nieuws: “ik begrijp dat toch niet , hoe kun je nu ziek zijn van verveling: wij gaan dat zeker niet hebben , zoveel werk hier..” Maar het gaat niet om de hoeveelheid maar om wat je doet…Bij de pakken zitten is geen optie , dus ik zoek verder naar iets anders : al is dit geen sinecure op je 44
   Maar ik weet zeker : dit moet en zal lukken en ik hoop voor jou hetzelfde…
   yes we can 🙂 !

 3. Fien 27 april 2016 om 20:59 - Antwoord

  Ik ben blij om jullie verhaal te lezen. Ik zit in een bore out en zie het op sommige dagen echt niet meer zitten. Eenmaal gestart in een functie onder niveau blijft dit achtervolgen. Ik wens iedereen veel succes!

  • Frouke Vermeulen 27 april 2016 om 21:15 - Antwoord

   Ook voor jou veel succes Fien. Waar een wil is, is een weg. Soms met diepe putten in, maar absoluut een weg!

Reageer op dit bericht