Onlangs werd ik geïnterviewd voor een magazine en kreeg ik te horen dat een verwijzing naar mijn boek wellicht niet kon omdat het ‘oud’ was, want ‘vorig jaar’ (sept 2015) verschenen. Het nieuwe is eraf.

Gek hé?

Tegelijkertijd hoor ik van cliënten, vrienden en collega’s dat ze mijn boek nu voor de tweede keer gaan lezen/gelezen hebben.

Deze reactie kreeg ik via mail spontaan toegestuurd van iemand die ik vorig jaar live op de boekenbeurs ontmoette:

“Het verbaast me nu nog meer dan bij het uitkomen ervan, hoe zeer bepaalde fases mij bekend voorkomen. Eerder in tijd had ik al de ontdekking met HSP lectuur. Ik zag mezelf eerder als zonderling, tot na die boeken. Jouw boek vult andere hiaten van mijn zelfkennis op. Zaken waar ik niet bij stilstond, maar die ik nu met plezier omarm. Waarvoor dank. Want het is alsof ik weer iets dichter bij me zelf gekomen ben.”

Kijk, dat vind ik wijs. Onwijs gaaf & ontzettend wijs. Want bore-out is geen mode-thema. De oude Grieken onderzochten het fenomeen al! Misschien loont het wel de moeite om dieper op dit onderwerp in te gaan en verdieping in onszelf te zoeken, net als deze persoon, in plaats van het meteen weer met het oud papier buiten te zetten.

Mij gaat het niet om het boek, noch om mijn verhaal dat erin staat. Mij is het te doen om wat dat verhaal kan doen met de mensen die het nodig hebben. Omdat ze aan het vechten zijn tegen verveling. Nog steeds. Sommigen zonder te weten in welke strijd ze precies zitten. Anderen zonder enig idee hoe eruit te raken.

Zij zijn nog niet klaar met vechten. En ik ook niet. Ik ben nog niet klaar met het onder de aandacht brengen van bore-out, het laten doordringen van de ernst van chronische verveling, het laten inzien hoe het niet open en eerlijk durven zijn ons algemene welzijn ondermijnd. Ik ben nog niet klaar met het inspireren van vechters tegen verveling om die te doorbreken en te gaan doen wat ze écht graag doen. Want dat… schenkt mij voldoening en geeft me energie. Mede daardoor vecht ik niet langer tegen verveling en dat gun ik anderen zo ontzettend.

Frouke