Hoogbegaafd. Gifted, in all aspects of life. Rationeel, emotioneel, fysiek en spiritueel.

Zo intelligent als ons klein verstandje denkt te zijn, zo intelligent is ons wezen werkelijk.

Hoogbegaafdheid onder de loep

Eén van de eerste dingen die je in jouw zoektocht zal willen weten is het antwoord op de vraag: ‘Ben ik hoogbegaafd?’ Tegelijkertijd is het een term die misschien ook bij jou heel wat weerstand en negatieve associaties oproept. Als dat zo is, dan ben je in ieder geval niet alleen. Wie weet verwar je het daarnaast, net als veel andere mensen, met hoogintelligent zonder precies te weten wat beide begrippen betekenen. Hoogbegaafdheid wordt gekenmerkt door een heleboel karaktereigenschappen die elk in meer of mindere mate aanwezig en/of veruiterlijkt worden.

Eén van de definities waarin hoogbegaafden zichzelf doorgaans sterk herkennen werd opgesteld door Maud Kooijman-Van Thiel samen met een hele groep van experts. Hoe de definitie tot stand kwam vind je terug in het boek “Hoogbegaafd, dat zie je zó”. Wat deze definitie zo speciaal maakt is dat ze gevormd werd door mensen die zélf hoogbegaafd zijn, dat ze bekrachtigend geformuleerd is en dat ze een aantal onderling samenhangende facetten benoemt die het bestaan van een hoogbegaafd persoon typeren.

“Een hoogbegaafde is een snelle en slimme denker die complexe zaken aankan. Autonoom, nieuwsgierig en gedreven van aard.
Een sensitief en emotioneel mens, intens levend. Hij of zij schept plezier in creëren.”

Stevig verankerd in deze definitie zit dus wel het hoogintelligente (snelle en slimme denker) maar zoals je ziet gaat het bij hoogbegaafdheid om veel meer dan dat.

Het is bijzonder boeiend om de vraag ‘Ben ik hoogbegaafd?’ op een rationele manier te benaderen en volledig te analyseren. Het kan interessant zijn te onderzoeken waarom je het überhaupt graag wil weten, hoe je tot de vraag gekomen bent, in welke mate je jezelf in de verschillende aspecten herkent én wat je hoopt met het antwoord te bereiken.

Ontdekken dat je hoogbegaafd bent maakt deel uit van een ontwikkelingsproces en behelst herkenning, erkenning en aanvaarding van jezelf in je totaliteit en in verhouding tot de wereld om je heen.

Wat kan ik als coach voor je betekenen?

Ik ga als coach met jou een stapje verder, voorbij de louter rationele benadering. Als je op deze pagina al tot hier gelezen hebt, dan is de kans groot dat je alles heel sterk overdenkt en analyseert. Dat kan een mooie start zijn en soms ook heel erg nodig. Even goed kan diezelfde krachtige denker je sterkste saboteur zijn. Eentje van het soort die gaat nadenken over emoties in plaats van ze te doorvoelen, en die verkrampt bij fysieke gewaarwordingen buiten de comfort zone, of die weigert je toe te laten je bewustzijn te verrijken buiten de wetenschappelijk platgetreden paden. En dat lijkt me jammer. Omdat je als hoogbegaafde nu net zo ‘gifted’ bent dat je op al die domeinen (rationeel, emotioneel, fysiek en spiritueel) een ontzéttend potentieel hebt. Bovendien kan je vanuit dat rijkere bewustzijn verbinden met alles om je heen op een niveau die het rationele overstijgt waardoor oordeel, afscheiding en onbegrip verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Individuele natuurcoaching

Mijn ruime ervaring als coach heeft me inmiddels geleerd dat buiten coachen (minstens) een triple win is. Een wandel- of buiten coaching levert je niet alleen inzichten en antwoorden op, maar ook lichte lichaamsbeweging. De natuur heeft de bijzondere gave om je zonder veel omwegen bij de ware kern van je vraag/probleem te brengen. Het gebeurt vaak dat we denken dat A ons probleem is terwijl het in weze B is dat om een oplossing of aanpak vraagt. De natuur spiegelt en symboliseert en verleidt je om uit je hoofd te komen (waar het ongetwijfeld heel erg boeiend is) en brengt je dichter bij je gevoel (wat misschien heel spannend, maar net heel interessant is). Daarnaast is de natuur ook voor mezelf als coach een fijne omgeving waaruit ik energie en inspiratie haal om jouw coachproces te optimaliseren, en waarin ik ook mijn intuïtie volop kan inzetten.

Waar? Mijn praktijk te Westerlo is de plaats waar we elkaar ontmoeten. Van hieruit vertrekken voor wandel- of buiten coaching, richting de bossen van Westerlo/Averbode of richting Veerle-Laakdal.

Afhankelijk van het weer stemmen we verder af. Een beetje regen of wind deert niet. Tegen de meeste kou kunnen we ons kleden, maar bij stormweer blijven we veilig binnen.

Thema’s

 • niet je volle potentieel leven
 • niet lekker in je vel zitten
 • verlangen naar meer levensvreugde
 • wensen om je dromen waar te maken
 • oude patronen doorbreken
 • opnieuw contact maken met je gevoel
 • jezelf bevrijden van oordeel
 • jezelf durven zijn en tonen
 • contact maken met je zielenopdracht
 • leren werken met je intuïtie
 • de kracht van je denkmotor laten zakken in het vuur van je hart
 • leren vertrouwen op je buikgevoel
 • balans vinden tussen ratio, emotie, fysiek en spiritualiteit

Twijfel je of je bij mij aan het goede adres zit? Neem dan gerust eens contact op.

Praktisch & reserveren 

De precieze adres gegevens en meer info omtrent de bereikbaarheid en parkeren worden je meegedeeld bij het maken van je afspraak. Een afspraak kan je telefonisch reserveren.

Voluit leven is onze ware leerschool.

Ervaring, opleiding en achtergrond

Peru

In april 2018 nam Frouke deel aan een intensieve 10-daagse dieta met plantenmedicijn in de Peruaanse jungle volgens de traditie van de Shipibo-Conibo. Haar mentor en supervisor tijdens en na haar verblijf is shamaan en coach Peter Rouffa (www.feoras.com). In de loop van 2019 verbleef zij enkele maanden in dit prachtige land en diepte zij haar shamanistische vaardigheden verder uit onder de begeleiding van een Peruaanse maestro.

Vision Quest

In de zomer van 2017 bracht Frouke 4 dagen en 4 nachten al vastend in afzondering door in de Belgische Ardennen. Dit ritueel, geheel volgens de Lakota traditie, bracht haar de inzichten en antwoorden die zij nodig had om haar levenspad verder te bewandelen en de nodige veranderingen vol vertrouwen door te voeren. Haar mentor en begeleider tijdens deze zware beproeving was shamaan en coach Peter Rouffa (www.feoras.com).

Natuurcoaching

In augustus 2016 volgde Frouke Vermeulen de 5-daagse training Natuur Coaching van Smaragd Training (Smaragdcoaching), op de VivaRanch van Viki Broes (Viva-concept) te Berlaar. Sindsdien integreert zij oefeningen en technieken, gebaseerd en geïnspireerd op de BLOEI©-methode zoals gepubliceerd door Yoke De Wilde, en op de oorspronkelijke medicijnwielen van verschillende volkeren, met haar kennis uit de coachopleiding die zij volgde bij Jef Clement (Center for selfmanagement).

Bioloog en doctor in de Wetenschappen

Frouke behaalde in 2003 met onderscheiding haar licentiaatsdiploma Biologie aan de KULeuven. In 2009 studeerde zij af als doctor in de Wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen, terwijl zij als Visiting Scholar onderzoek verrichte aan Michigan State University (Michigan, USA) gedurende een jaar.

Vechten tegen verveling

Vechten tegen verveling 1e druk is een boek van Frouke Vermeulen uitgegeven bij Uitgeverij Houtekiet. ISBN 9789089243782

Flaptekst: Frouke is 31, hoogopgeleid en aan de slag in haar eerste job in de privésector als ze instort. De diagnose: een bore-out, na een maandenlang gevecht tegen intense verveling. Door het zware taboe dat rustte op verveling op het werk hield ze al die tijd de schijn hoog voor haar collega’s, vrienden en familie. Maar op haar werk telde ze elke minuut van de dag af en haar vrije tijd bracht ze vaak apathisch door op een stoel. Tot haar lichaam voor haar besliste.
In Vechten tegen verveling vertelt Frouke openhartig over de jaren voor de instorting en de maanden van ziekteverlof die erop volgen. Ze deelt de immense schaamte, de frustratie vanwege het taboe en de invloed van verveling op haar lichaam en manier van denken. Op basis van wetenschappelijke literatuur en haar eigen ervaring licht ze de (potentiële) oorzaken, het verloop en de symptomen van een bore-out toe. Ze vertelt ook over haar herstel en de hulp die ze moest zoeken. Frouke hoopt met dit boek mensen in gelijkaardige situaties de herkenning en erkenning te bieden waar ze zelf zolang naar heeft gezocht en die absoluut noodzakelijk zijn in het herstelproces.
Frouke Vermeulen (1981) studeerde biologie en behaalde een doctoraat in de wetenschappen. Na haar bore-out maakte ze een grondige carrièreswitch, en als coach helpt ze nu mensen die kampen met een bore-out, hoogsensitiviteit en hoogbegaafdheid.