Oververmoeid door gluten?

Voor wie me al langer volgt weet dat ik sinds december 2014 op mijn voeding let. Van Sara Mertens van FooD Steps leerde ik uit te zoeken welke voeding bij me past in het kader van een ‘onderzoekje’ naar het effect van voeding op hoogsensitiviteit. In 12 blogberichten met de titel (Hoog) Gevoelig voor voeding beschreef ik mijn ervaringen en zoektocht. Onder meer over hoe  het echt wel zoeken was (het sociaal-maatschappelijke aspect is niet te onderschatten), over hoe ik subtieler signalen van mijn lichaam gewaar werd (echt, mijn lever is een schatje!) en over hoe ik soms heel koppig toch niet naar die signalen luisterde (I like to learn my lessons the hard way, apparently)…
Enkele weken geleden kwam ik na een kop-staart-aanrijding en bronchitis terecht in een periode waarin ik doodmoe was. Soms moest ik ’s morgens al meteen terug enkele uren op de zetel kruipen, ik viel gewoon om van vermoeidheid. Er waren dagen dat ik tussen de cliënten door moest slapen. Ik had daarbovenop ook last van hooikoorts en dus duurde het best lang voordat ik doorhad wat er aan de gang was, want ik keek naar al die zaken als meest voor de hand liggende potentiële oorzaak.
Plots besefte ik dat ik al weken niet meer zo strikt op mijn voeding lette. Een beetje suiker hier, wat lactose daar, maar vooral weer veel meer gluten, zelfs bijna dagelijks. ‘Och, eens een keertje zondigen kan geen kwaad.’ Omdat de zonde geleidelijk toegelaten werd waren de effecten niet van het ene op het andere moment voelbaar. Maar langzaamaan kreeg ik meer buikpijn, was ik vaker misselijk maar bovenal belachelijk vermoeid. Op een woensdagochtend nu enkele weken geleden besliste ik weer strenger (nu ja, eigenlijk liever en milder, meer respectvol en erender) te zijn en bande de gluten weer uit mijn leven. Amper 3 dagen later was ik ‘genezen’!

In mijn boek ‘Vechten tegen verveling‘ haal ik voeding aan in het hoofdstuk rond Herstel. Toen ik begin juni 2016 over bore-out sprak voor een publiek van Leidse geneeskunde studenten keek er één me uiterst sceptisch aan: ‘Voeding, wat heeft dat te maken met herstel?’ ‘Wel,’ zo legde ik hem uit. ‘Als je in een (gevorderd stadium van) bore-out zit speelt vermoeidheid een grote rol. Aangezien hoogsensitieve personen een groter risico lopen op een bore-out (maar evengoed burn-out of depressie) en zij tevens sensitiever zijn voor de effecten van voeding, lijkt het me voor de hand liggend dat je vermoeidheid door voeding zoveel mogelijk uitsluit. Anders is het dweilen met de kraan open.’ Hij was nog niet overtuigd…
De eerste die mij vertelt dat heel dat glutengedoe zever in pakskes is, die nodig ik uit om bij mij te komen wonen. Watch (listen) and learn!

Boeiend artikel over deze materie:

http://www.margriet.nl/fitengezond/gezondheid/glutensensitiviteit-wat-is-het-en-hoe-merk-je-dat-je-het-hebt/