De hele rit hebben we druk getetterd en nu naderen we een stel rode lichten dicht bij mijn woonplaats. Het is een intense wondermooie dag geweest in een bijzonder plaatsje in de Ardennen in het gezelschap van enkele zeer unieke mensen. Elk met hun verhaal, elk met hun pad en elk met hun intenties. Ik ben elk van hen ontzettend dankbaar. De ene omdat ze ons heeft samengebracht, de andere omdat ze een vanzelfsprekend vertrouwen in me heeft, iemand die me de ogen opent, iemand anders die mijn zelfreflectie een versnelling hoger doet schakelen, … Het was boeiend en ik krijg er niet genoeg van. Ik hou een stel mooie ervaringen aan deze dag over en een koppel antwoorden, elk geflankeerd door een dozijn nieuwe vragen. Zo komt het dat ik aan de vriendin die naast me op de passagiersstoel zit vraag hoe dat dan moet… kiezen tussen de wetenschapper in mij en mijn meer spirituele en intuïtieve kant. We filosoferen er met z’n tweetjes gezellig op los tot we thuis komen. Daar begint een zoektocht naar sleutels en een lang ‘afscheidsritueel’ omdat we allebei deze heerlijke dag die onze innerlijke ikjes overduidelijk gevoed heeft lijken te willen rekken.

2013-12-28 14.14.44Doorgaans wil ik graag snel antwoord op mijn vragen. Maar als er iets is dat ik de laatste jaren heb geleerd dan is het wel dat de antwoorden met een beetje geduld vanzelf op je afkomen, zolang je daar maar op vertrouwt.

Amper enkele dagen later kreeg ik mijn antwoord in de vorm van een “TED talk”-filmpje van Jill Bolte Taylor (klik hier voor het filmpje, opent in een nieuw venster en is Engelstalig). De vrouw is een neuro-wetenschapper die aan den lijve ondervindt wat ze al jaren onderzoekt, zijnde een herseninfarct.

 

(Voor alle duidelijkheid: in wat volgt wil ik het herseninfarct niet verheerlijken maar wel de inzichten die het deze vrouw heeft opgeleverd, dankbaar dat ze het ons kan navertellen. Mijn medeleven gaat uit naar alle mensen die het meemaken en bij wie het minder voortvarend afloopt.)

Het is moeilijk in te schatten hoe jullie het filmpje precies ervaren, al kan ik me wel een breed gamma van reacties inbeelden :-). Wat de getuigenis van deze vrouw mij in elk geval opleverde was geruststelling, opluchting, “oh zit dat zo”, oef! … . Even heel kort de essentie samenvatten (iets wat haar verhaal eigenlijk geen eer aan doet). Jill Taylor kreeg een herseninfarct in haar linkerhersenhelft waardoor haar rechterhersenhelft helemaal alleen aan het roer van haar lichaam kwam te staan. Zonder haar rationele linkerhersenhelft ervoer zij een gelukzalig gevoel, kon zij zichzelf niet van haar omgeving onderscheiden, had ze geen notie van ‘ik’ en was ze vol bewondering voor alles om haar heen. Op de momenten dat haar linkerhersenhelft toch even besloot om terug mee te doen was zij in staat om via de telefoon hulp in te roepen. Dat ging tergend langzaam omdat het deel in haar hersenen noodzakelijk voor deze taak nu eenmaal beschadigd was en slechts af en toe in werking trad.

Het komt er dus op neer dat de wetenschapper in mij leeft in mijn linkerhersenhelft en mijn spirituele en intuïtieve kant in mijn rechterhersenhelft. Beide helften zitten (voor zover ik weet) gezellig samen onder mijn schedeldakje en dus ben ik automatisch 2-in-1, een intuïtieve wetenschapper dus! Of tenminste ik zou dat kunnen zijn :-). Want vertrouwen op je intuïtie lijken we af te leren door op te groeien of door nare ervaringen en is dus niet voor iedereen de evidentie zelve.

Gooi daarbovenop nog eens een zeer interessant artikel waarin gesteld werd dat je ratio veel krachtiger wordt als je hem ondersteunt door gebruik te maken van je intuïtie en mijn dag kan niet meer stuk! Met andere woorden, mijn intuïtieve kant verder ontwikkelen doet de wetenschapper in mij een groot plezier. Niks kiezen dus! Het is geen of-of verhaal, het is een én-én verhaal!

Gewoon oefenen dus, want dat baart kunst. Levenskunst in dit geval. En zie hier, met kunst komt mijn creatieve ikje ook weer aan zijn trekken.

Dit is een verhaal zonder einde…;-)
Filosofische groetjes,
Frouke