burn-out wettelijk erkendVanaf vandaag, 1 september, moeten bedrijven maatregelen nemen om te voorkomen dat hun werknemers het slachtoffer worden van een burn-out. Burn-out wordt vanaf nu immers, net als pesterijen, geweld en seksuele intimidatie op de werkvloer, opgenomen in het lijstje van psychosociale risico’s op het werk dat terug te vinden is in de Belgische wetgeving. Let wel, een burn-out is bespreekbaar maar je bent niet beschermd tegen ontslag. De drempel voor het uiten van het probleem blijft voorlopig dus nog bestaan maar goed, de (wettelijke) erkenning is er. Dat is al een gigantisch belangrijke stap! Nu de herkenning nog…

 

We moeten dus massaal inzetten op het verspreiden van de symptomen waaraan je een burn-out kan herkennen. Heel veel mensen zoeken immers hun eerste toevlucht op het internet wanneer ze met een probleem zitten waarmee ze niet meteen naar buiten durven komen. Het is dus erg belangrijk dat zij bij die zoektocht op degelijke, doordachte informatie botsen. Informatie waarin ze zich al dan niet kunnen herkennen en die hen aanspoort tot actie. Want actie is nodig om uit de vicieuze draaikolk te kunnen stappen voordat het te laat is en een instorting zich opdringt met vaak geruime tijd in ziekteverlof als gevolg.

bore-out wettelijk erkendMaar wat met al die mensen die zich niet herkennen in het profiel van de werknemer die te hard moet werken om zijn targets te halen, die teveel uren klopt, die teveel verantwoordelijkheid moet dragen, die verzuipt in de nooit aflatende stroom van mailtjes, die dag en nacht beschikbaar is. Wat als je de uren of zelfs de minuten van elke werkdag zit af te tellen omdat je jezelf stierlijk verveelt (ook al heb je voldoende werk)? Wat als je geen greintje voldoening haalt uit het werk dat je doet? Wat als de hoeveelheid werk per dag te klein is om je prettig te voelen? Wat als je zo ontzettend uitgeput geraakt van het niets (zinnigs) doen? Als het al zo moeilijk is om aan je baas te gaan vertellen dat je burn-out hebt, hoe moet je dan gaan vertellen dat je een bore-out hebt?

Nochtans leidt een bore-out tot precies hetzelfde resultaat als een burn-out! Uitgeblust, depressief, neerslachtig, nergens zin meer in, niet weten wat je wil, mentaal uitgeput, fysiek zwaar belast, … De opbouw, de aanleiding, de ontwikkeling, verschilt echter sterk. En dat is precies waar het bij mij fout liep toen ik begon te beseffen dat het niet goed met me ging omdat ik uitgeput begon te raken van verveling. Jammer genoeg vond ik toen op het net geen gepaste informatie. Er stond te lezen dat mensen die aan een bore-out lijden luieriken zijn. Dat ze een goed excuus zoeken om niet te hoeven werken. Dat ze het heerlijk vinden om de hele dag te niksen. Dus ik zweeg en ontkende. Voor mezelf en de buitenwereld. Tot mijn lichaam het opgaf en instortte en ik wel thuis moest blijven.

Bij deze doe ik dus een oproep om naast “burn-out” ook “bore-out” bespreekbaar te maken en te erkennen. Het taboe moet er af want alleen via herkenning en erkenning is een oplossing mogelijk.

Daarom heb ik mijn verhaal neergeschreven in het boek “Van bore-out tot burn-out, en terug?” dat binnenkort verschijnt. Enkele sneak previews vind je hier en hier. Daarnaast geef ik lezingen en workshops. Check de agenda voor de eerstvolgende lezing.

Ben je het beu en wil je nu eindelijk weten of je misschien ook last van een bore-out hebt? Contacteer me dan gerust voor een kennismakingsgesprek.

Grtjs,
Frouke

Een bore-out los je (met) binnen-in op!

Bronartikels: Burn-out wettelijk erkend vanaf 1 september (HLN online, 28/8/2104) en Burn-out is bespreekbaar maar je bent niet beschermd tegen ontslag (HLN, 29/8/2014)