Als je ziel zich verveelt, dan verzet hij hemel en aarde om je aandacht te trekken.

Bore-out als wanhoopskreet van je ziel.

Een bore-out…wat is dat?

De benaming bore-out is afgeleid van het Engelse to be bored, zichzelf vervelen. In mijn boek ‘Vechten tegen verveling’ definieerde ik een bore-out als een situatie die ontstaat door een gebrek aan prikkeling, afwisseling, voldoening en energie. Van mensen met een bore-out wordt wel eens gezegd dat ze niet genoeg uitgedaagd worden. Misschien herken je je daar niet meteen in omdat opstaan en naar je werk gaan alleen al uitdagend genoeg voor je zijn op dit moment. Je kan jezelf fysiek en mentaal vervelen terwijl je actief aan de slag bent en dus niet uitsluitend wanneer je weinig of niets om handen hebt. Doordat de activiteiten (thuis en/of op je werk) je niet genoeg voldoening en energie schenken raak je op termijn uitgeput. Als je door een bore-out geveld wordt, is je interne vlam erg verzwakt. Het resultaat is bijgevolg erg vergelijkbaar met dat van een burn-out. Alleen is het nog steeds een groot taboe om toe te geven dat je je dag in dag uit verveelt, thuis of op je werk! Herkennen en erkennen dat je in een bore-out zit is dus niet altijd gemakkelijk.

Tegenwoordig voeg ik hier nog een aspect aan toe. Je kan je namelijk niet alleen fysiek en mentaal vervelen, maar ook spiritueel. Als je je tijdens het herstel van je bore-out uitsluitend richt op het fysieke en het rationele, twee aspecten die absoluut onmisbaar zijn, dan bestaat de kans dat je daarna alsnog met een gemis blijft zitten. Dat komt omdat een bore-out, volgens mij, op een diepgaander level, een wanhoopskreet van je ziel is. Om die te beantwoorden is het belangrijk dat je ook je spiritualiteit ontwikkelt. En nee, dit betekent allerminst dat we met z’n allen in kleermakerszit met één of andere mudra moeten gaan zitten. Alsjeblieft niet. Het betekent wél dat je aan ontdekkingstocht begint omtrent wat het voor jou betekent om je spiritualiteit te beleven. Hoe je dat invulling geeft is totally up to you.

Wat kan ik voor je betekenen?

Ik heb aan den lijve ondervonden wat het is om je zo intens te vervelen dat je elke minuut van de werkdag aftelt en er op den duur niets meer van je over blijft. Daardoor en daarom heb ik als biologe met doctoraat in de wetenschappen een serieuze carrièreswitch gemaakt. Mijn drive om steeds nieuwe kennis te verwerven, bijkomende vaardigheden onder de knie te krijgen en wat ik daarbij leer te integreren in mijn werk bracht mij in eerste instantie tot het oprichten van ‘Bore-outcoach’. Daarbij lag de focus op het uitzoeken van wat het precies is dat mensen graag doen, wat hun leven zin geeft en waar ze op de langere termijn naartoe willen. Ik werkte hiervoor graag met de KernTalenten, één van de meest genuanceerde methodes om dit allemaal in beeld te brengen.

Inmiddels werk ik liever een laagje dieper. Op zielsniveau. Hiervoor maak ik gebruik van shamanistische technieken om rechtstreeks tot je ziel te praten. Uiteraard is er ook ruimte voor analytische vragen en het bespreken van emoties, levensfilosofie of andere beschouwelijke vragen. Om het plaatje compleet te maken werk ik het allerliefst buiten in de natuur. Omdat die alles in zich heeft om ons te spiegelen, te begeleiden, te helen en te beschermen.

Individuele sessie

Mijn ruime ervaring met mensen heeft me inmiddels geleerd dat buiten werken (minstens) een triple win is. Een wandel- of buitensessie levert je niet alleen inzichten en antwoorden op, maar ook lichte lichaamsbeweging. De natuur heeft de bijzondere gave om je zonder veel omwegen bij de ware kern van je vraag/probleem te brengen. Het gebeurt vaak dat we denken dat A ons probleem is terwijl het in weze B is dat om een oplossing of aanpak vraagt. De natuur spiegelt en symboliseert en verleidt je om uit je hoofd te komen (waar het ongetwijfeld heel erg boeiend is) en brengt je dichter bij je gevoel (wat misschien heel spannend, maar net heel interessant is). Daarnaast is de natuur ook voor mezelf als coach een fijne omgeving waaruit ik energie en inspiratie haal om jouw coachproces te optimaliseren, en waarin ik ook mijn intuïtie volop kan inzetten.

Waar? Mijn praktijk te Westerlo is de plaats waar we elkaar ontmoeten. Van hieruit vertrekken we richting de bossen van Westerlo/Averbode of richting Veerle-Laakdal.

Afhankelijk van het weer stemmen we verder af. Een beetje regen of wind deert niet. Tegen de meeste kou kunnen we ons kleden, maar bij stormweer blijven we veilig binnen.

Thema’s

 • niet je volle potentieel leven
 • niet lekker in je vel zitten
 • verlangen naar meer levensvreugde
 • wensen om je dromen waar te maken
 • oude patronen doorbreken
 • opnieuw contact maken met je gevoel
 • jezelf bevrijden van oordeel
 • jezelf durven zijn en tonen
 • contact maken met je zielenopdracht
 • leren werken met je intuïtie
 • de kracht van je denkmotor laten zakken in het vuur van je hart
 • leren vertrouwen op je buikgevoel
 • balans vinden tussen ratio, emotie, fysiek en spiritualiteit

Twijfel je of je bij mij aan het goede adres zit? Neem dan gerust eens contact op.

Praktisch & reserveren 

De precieze adres gegevens en meer info omtrent de bereikbaarheid en parkeren worden je meegedeeld bij het maken van je afspraak. Een afspraak kan je telefonisch reserveren.

Your soul is your diamond. Let it shine!

Vechten tegen verveling

Vechten tegen verveling 1e druk is een boek van Frouke Vermeulen uitgegeven bij Uitgeverij Houtekiet. ISBN 9789089243782

Flaptekst: Frouke is 31, hoogopgeleid en aan de slag in haar eerste job in de privésector als ze instort. De diagnose: een bore-out, na een maandenlang gevecht tegen intense verveling. Door het zware taboe dat rustte op verveling op het werk hield ze al die tijd de schijn hoog voor haar collega’s, vrienden en familie. Maar op haar werk telde ze elke minuut van de dag af en haar vrije tijd bracht ze vaak apathisch door op een stoel. Tot haar lichaam voor haar besliste.
In Vechten tegen verveling vertelt Frouke openhartig over de jaren voor de instorting en de maanden van ziekteverlof die erop volgen. Ze deelt de immense schaamte, de frustratie vanwege het taboe en de invloed van verveling op haar lichaam en manier van denken. Op basis van wetenschappelijke literatuur en haar eigen ervaring licht ze de (potentiële) oorzaken, het verloop en de symptomen van een bore-out toe. Ze vertelt ook over haar herstel en de hulp die ze moest zoeken. Frouke hoopt met dit boek mensen in gelijkaardige situaties de herkenning en erkenning te bieden waar ze zelf zolang naar heeft gezocht en die absoluut noodzakelijk zijn in het herstelproces.
Frouke Vermeulen (1981) studeerde biologie en behaalde een doctoraat in de wetenschappen. Na haar bore-out maakte ze een grondige carrièreswitch, en als coach helpt ze nu mensen die kampen met een bore-out, hoogsensitiviteit en hoogbegaafdheid.