Naar aanleiding van mijn kerstkaartje wil ik jullie vertellen wat mijn werk als bore-out coach inhoudt. Want ik wens echt iedereen een warm 2014 binnen-in!

Toegegeven, het scheelt niet veel of iedereen is de term “burn-out” beu gehoord. Je kent ondertussen al het stereotiepe beeld van de workaholic die zich te pletter werkt en na een lange tijd plots instort, ontploft, een hartaanval of een zenuwinzinking krijgt en daardoor voor ook een heel lange tijd ‘out’ is en misschien wel nooit meer gaat doen wat hij ervoor allemaal deed (wat meestal maar goed is ook). Dat het ook veel subtieler kan, een pak minder stereotiep en oneindig veel genuanceerder, dat is waar ik jullie en zoveel mogelijk andere mensen bewust van wil maken.

Een eerste nuancering dringt zich al meteen op want ik ben een “bore-out” coach. Dat wil zeggen dat mijn focus ligt bij mensen die niet voldoende geprikkeld worden door te weinig afwisseling of voldoening (vaak zonder dat ze dat zelf beseffen) en daardoor zichzelf fysiek en/of mentaal vervelen en uitputten. Het zou ook kunnen dat je heel erg goed bent in je werk, dat je er heel veel erkenning en lof voor krijgt, maar dat je er op zich maar weinig voldoening uit haalt. Of je werkt echt onder het niveau van wat je aankan en waarbij je je ei kwijt kan. En ook dat besef je vaak niet als je er middenin zit. Of misschien heb je ervoor gekozen om de immense taak op je te nemen om fulltime voor je kinderen te zorgen. En ja hoor, ook dàn kan een bore-out op de loer liggen. Als je door een bore-out geveld wordt, is je interne vlam erg verzwakt. (begin oktober schreef ik over die interne vlam een stukje op deze blog, klik hier). Het resultaat is bijgevolg erg vergelijkbaar met dat van een burn-out. Maar vergis je niet, het mag misschien niet gemakkelijk zijn om toe te geven dat je een hoge werkdruk niet aankan, het is nog steeds een groot taboe om toe te geven dat je je dag in dag uit verveelt, thuis of op je werk!

Vraag je jezelf ondertussen (stiekem) af of je goed bezig bent, of je interne vlam wel sterk genoeg brandt? Wel, dat is precies waar ik je als bore-out coach bij kan helpen, door naar je verhaal te luisteren, even in jouw schoenen te gaan staan en je gedachtegang uit te dagen. Ik help je om je doel te bepalen, je mag erop los gaan fantaseren en aan de hand van vele vragen krijgen we een scherp beeld van wat je precies wilt. Vervolgens gaan we samen op zoek naar waar je sterk in bent, we brengen je talenten in kaart (binnenkort ben ik geaccrediteerd Kerntalenten analyst bij CoreTalents) en bekijken hoe je die talenten in het verleden al hebt ingezet. We analyseren uit welke activiteiten je energie haalt, wat je voldoening geeft, en we isoleren de obstakels die je ervan weerhouden om je leven zo in te richten dat je precies kan doen wat je nodig hebt. Tot slot daag ik je uit om concrete acties te definiëren zodat je werkelijk verandering kan brengen en je met plezier en voldoening de touwtjes van je eigen leven in handen neemt.

Je kan bij mij ook terecht met andere vragen, problemen of uitdagingen of wanneer je voor een moeilijke keuze staat. Je bent ook absoluut welkom met je goeie voornemens zodat je ze dit jaar hard kan maken en je volgend jaar met plezier nieuwe voornemens maakt omdat je weet dat je er deugd van zal hebben!

Fijn eindejaar iedereen!!