Echte wijsheid vind je niet in boeken, maar in het leven zelf.

Bore-out is een wanhoopskreet van je ziel

Waarom een boek over bore-out?

Toen ik dit boek schreef, in de periode 2014-2015, was het begrip bore-out nog vrijwel ongekend en vrij zeker onderschat in de (bedrijfs-)wereld. Net als burn-out dwingt het mensen en de systemen waar zij deel van uitmaken te reflecteren. Mensen met een bore-out zijn net als mensen met een burn-out vaak lang van de kaart (of zelfs werkonbekwaam). En als je van de kaart bent, dan heb je nood aan herkenning, erkenning, troost, houvast, inzicht, … .

Het was net die herkenning en erkenning die ontbrak toen ik mijn bore-out niet meer alleen kon dragen. Bijna wanhopig ging ik op zoek naar een boek over bore-out. Ik zocht op het internet, ging langs in verschillende bibliotheken in de buurt, niets. En wat ik op het internet vond irriteerde en frustreerde me. Er stond beschreven dat jezelf vervelen op je werk gewoon je eigen schuld was, dat het aandachttrekkerij en een vorm van luiheid was! Ik kon mijn oren niet geloven! En tegelijkertijd schaamde ik me, omdat ik niet meer kon gaan werken, maar er aan mijn buitenkant niets te zien was en ik in zekere mate nog een beetje toneel kon spelen.

Daarom besloot ik mijn eigen verhaal neer te schrijven in een boek. Ik wilde mensen in dezelfde of sterk gelijkende situaties een verhaal van herkenning bieden zodat ze weten waar ze staan en gericht op zoek kunnen gaan naar hulpbronnen voor hun verdere ontdekkingstocht en herstel.

Het boek Vechten tegen verveling is een uitgave van Uitgeverij Houtekiet en ligt sinds vrijdag 11 september 2015 in de winkels. In de eerste helft deel ik mijn persoonlijke verhaal, in de tweede helft bespreek ik meer analytisch de oorzaken, de symptomen en het herstel.

Vechten tegen verveling

Vechten tegen verveling 1e druk is een boek van Frouke Vermeulen uitgegeven bij Uitgeverij Houtekiet. ISBN 9789089243782

Flaptekst: Frouke is 31, hoogopgeleid en aan de slag in haar eerste job in de privésector als ze instort. De diagnose: een bore-out, na een maandenlang gevecht tegen intense verveling. Door het zware taboe dat rustte op verveling op het werk hield ze al die tijd de schijn hoog voor haar collega’s, vrienden en familie. Maar op haar werk telde ze elke minuut van de dag af en haar vrije tijd bracht ze vaak apathisch door op een stoel. Tot haar lichaam voor haar besliste.
In Vechten tegen verveling vertelt Frouke openhartig over de jaren voor de instorting en de maanden van ziekteverlof die erop volgen. Ze deelt de immense schaamte, de frustratie vanwege het taboe en de invloed van verveling op haar lichaam en manier van denken. Op basis van wetenschappelijke literatuur en haar eigen ervaring licht ze de (potentiële) oorzaken, het verloop en de symptomen van een bore-out toe. Ze vertelt ook over haar herstel en de hulp die ze moest zoeken. Frouke hoopt met dit boek mensen in gelijkaardige situaties de herkenning en erkenning te bieden waar ze zelf zolang naar heeft gezocht en die absoluut noodzakelijk zijn in het herstelproces.
Frouke Vermeulen (1981) studeerde biologie en behaalde een doctoraat in de wetenschappen. Na haar bore-out maakte ze een grondige carrièreswitch, en als coach helpt ze nu mensen die kampen met een bore-out, hoogsensitiviteit en hoogbegaafdheid.

Helder lezen met je ogen gesloten.

Ervaring, opleiding en achtergrond

Peru

In april 2018 volgde Frouke een intensieve 10-daagse dieta met plantenmedicijn in de Peruaanse jungle volgens de traditie van de Chipibo-Conibo. Haar mentor en supervisor tijdens en na haar verblijf is shamaan en coach Peter Rouffa (www.feoras.com). 

Vision Quest

In de zomer van 2017 bracht Frouke 4 dagen en 4 nachten al vastend in afzondering door in de Belgische Ardennen. Dit ritueel, geheel volgens de Lakota traditie, bracht haar de inzichten en antwoorden die zij nodig had om haar levenspad verder te bewandelen en de nodige veranderingen vol vertrouwen door te voeren. Haar mentor en begeleider tijdens deze zware beproeving was shamaan en coach Peter Rouffa (www.feoras.com).

Natuurcoaching

In augustus 2016 volgde Frouke Vermeulen de 5-daagse training Natuur Coaching van Smaragd Training (Smaragdcoaching), op de VivaRanch van Viki Broes (Viva-concept) te Berlaar. Sindsdien integreert zij oefeningen en technieken, gebaseerd en geïnspireerd op de BLOEI©-methode zoals gepubliceerd door Yoke De Wilde, en op de oorspronkelijke medicijnwielen van verschillende volkeren, met haar kennis uit de coachopleiding die zij volgde bij Jef Clement (Center for selfmanagement).

Bioloog en doctor in de Wetenschappen

Frouke behaalde in 2003 met onderscheiding haar licentiaatsdiploma Biologie aan de KULeuven. In 2009 studeerde zij af als doctor in de Wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen, terwijl zij als Visiting Scholar onderzoek verrichte aan Michigan State University (Michigan, USA) gedurende een jaar.