Al jaren zocht ik ‘m. Mijn leermeester, mijn mentor. Mijn wijze raadgever, mijn leraar. Iemand die het antwoord wist op al mijn vragen. Iemand die mij desnoods gericht op pad stuurde om het antwoord zelf te vinden, maar dan op z’n minst in de goeie richting zodat ik niet doelloos half verloren lopend de ene na de andere blunder zou begaan. Zodat ik niet al die builen hoefde op te lopen, domme vragen hoefde te stellen, mezelf door panische irreële angsten hoefde te slepen, zodat ik eindelijk eens een hand kon geven die niet glibberde van het angstzweet…

De zoektocht naar mijn leermeester begon ergens rond de tijd dat ik in mijn eentje naar Londen vloog om te kijken of Antony Robbins misschien in aanmerking kwam voor deze functie. Later, toen allang het tegendeel gebleken was, en ik uit de put van mijn bore-out kroop, ging ik steeds driftiger zoeken. Ik sprak er geregeld anderen over aan en zij knikten instemmend. ‘Ja meiske, die zoek ik ook!’ lachten ze dan schouderophalend. Vooral dat schoudertje ophalen intrigeerde me. Wat bedoelden ze daar precies mee? Maar tegen de tijd dat ik de woorden vond om hen dat te vragen, hing hun jas al om hun schouders en draaide de motor van hun auto al lekker warm. Te laat.

Maar ik was dus niet alleen, in de zoektocht naar mijn leermeester. Ik begon het wel gek te vinden. Waar zouden ze zich verstoppen, die bende leermeesters? En als er zoveel mensen hun leermeester zochten, hoeveel leermeesters waren er dan? Zouden er wel genoeg zijn? Zou ik niet te laat komen? Hopla, nog zenuwen erbovenop ook! Ik moest me haasten. Maar hoe verder en hoe harder ik zocht, hoe beter die leermeester zich leek te verstoppen.

Tot vorige week! Ja, je leest het goed. Ik heb hem gevonden. Of haar. Wil je weten waar? In een Happinez-boekske 🙂 . Echt, serieus. Nochtans had ik na een tijdje mijn buik vol van alle wijsheden die op gebiedende wijs op elk blad te vinden zijn, zoals je kon lezen op deze Facebook-post. Nu goed. Terug naar de leermeester. Ik sloeg een exemplaar van het maandblad open op een dubbelpagina. Ik zat zo in het moment dat ik er niet aan dacht een foto te maken. (+1 punt voor mijn ‘in het hier en nu zijn’ telraampje!) Er stond een quote (op die dubbelpagina) die ik al niet meer weet. Het gekke is dat die er ook helemaal niet toe deed, want daar stond het in grote letters ‘LEERMEESTER’. De vouw van de pagina zat net tussen ‘LEERMEE’ en ‘STER’, en plots vielen alle puzzelstukjes op hun plaats.

‘Ho!’ zoog ik de lucht verbijsterd naar binnen. Alsof ik schrok en de wereld één seconde lang niet verder draaide. Geen wonder dat ik ‘m nooit gevonden had. Ik zocht op de totaal verkeerde plaats! Bovendien zocht ik al die tijd naar een persoon, terwijl het zo eenvoudig is… Ieder van ons heeft een ‘leer-mee-ster’. Hij houdt je gezelschap, bij alles wat je doet. Staat je bij met raad en d(r)aad. Geeft je een gek gevoel als je in een onveilige situatie terecht komt. Maakt je nieuwsgierig wanneer je nieuwe mensen ontmoet. Geeft je moed wanneer je met vragen zit. Troost je als je het even moeilijk hebt. Spreekt je streng maar rechtvaardig, of mild en liefdevol toe. En leert gezellig met je mee, in alles wat je meemaakt.

Ik vond mijn ‘leer-mee-sterretje’ niet door te gaan zoeken op vreemde plaatsen. Ik vond ‘m natuurlijk ook niet echt in dat boekje. Ik vond ‘m tijdens mijn Vision Quest van afgelopen zomer. Vier dagen en vier nachten al vastend in afzondering in de natuur leerden mij meer dan ik tot nu toe kan bevatten. Mondjesmaat komen de inzichten naar me toe. Voel ik me sterker worden en leer ik steeds beter voelen wat het precies is dat ik wil. Ik vond mijn leermeester door het heel stil te maken diep vanbinnen in mezelf. Met m’n ogen dicht, zie en voel ik ‘m nog ’t best.

Frouke