Goed, je hebt het aangedurfd om aan je baas op te biechten dat het zo niet meer verder kan. Je hebt er genoeg van, er moet wat veranderen! Oké, maar wat dan?

Want stel, je komt elke dag uitgeput van je werk thuis waardoor je nog maar weinig fut en zin over hebt voor je gezin, je partner, je huishouden, laat staan je hobby’s. Je moet je elke ochtend uit je bed slepen om vervolgens weer maar eens in ‘the rat race’ te stappen en hebt het gevoel dat er een wespennest onder je schedeldak logeert. Je eet te weinig of onregelmatig, drinkt liters koffie, hebt vaker last van hoofdpijn en krijgt last van spanningen in je schouders en rug. Kortom, je moet het rustiger aan doen. Je hoorde op het nieuws dat je nu naar je baas kan stappen om het probleem te bespreken. Dus je raapt al je moed bij elkaar en zegt met knikkende knieën, een bang hart en mogelijks ook nog klamme handjes: “Baas, ik denk dat ik een burn-out heb… .”

Zo, het hoge woord is eruit, eindelijk. Hehe, dat lucht op! (Of toch een beetje.) De eerste stap is gezet. Een heel belangrijke stap. Maar je bent er nog niet hoor. Denk maar niet dat je baas het probleem zomaar met een toverstokje voor jou kan oplossen. Ah nee! Dat zal je toch grotendeels zelf moeten doen, al zou het vanaf nu moeten kunnen with a little help from your friend, the boss.

Schrik je hiervan? Sta me toe dit even nader te verklaren.

Om een goeie balans te vinden die voor jou werkt moet je voor jezelf weten wat je graag doet, in welke omstandigheden en in welke hoeveelheden. En daar knelt het schoentje. Want dat weten we meestal niet zo heel precies. Je ervaart stress, dat is de reden dat je naar je baas stapte, en je wil ‘gewoon’ dat die stress verdwijnt. Je zou dan samen met je baas kunnen bespreken om een aantal taken door te schuiven naar andere collega’s. Zo, opgelost. Niet dus! Want wat als jullie net die taken hebben doorgeschoven waar je nog een beetje voldoening uit haalde? Wat als je nu opgescheept zit met weliswaar minder werk maar uitsluitend nog werk dat je niet graag doet? In eerste instantie zal je er niets van opmerken en blij zijn met dat beetje last dat van je schouders is gevallen. Maar langzaam maar zeker, als een stiekeme sluipmoordenaar neemt een bore-out bezit van je. Want als je niet die dingen doet die je graag doet, dan mogen de omstandigheden, de uren en de collega’s perfect zijn, het zal hoe dan ook aan je beginnen vreten. Als je je daar dan niet bewust van bent, dan zal je op den duur aan jezelf beginnen twijfelen want “je hebt toch alles??”. En langzaam maar zeker verlies je nog meer energie, zelfvertrouwen en (levens-)goesting, tot je niet meer kan en alsnog instort.

Laat dit je vooral niet afschrikken. Integendeel! Laat dit je zelfs aanmoedigen. Stap zeker en vast naar je baas met de mededeling: “Baas, ik denk dat ik een burn-out heb.” En voeg er dan aan toe: “Of misschien is het een bore-out, ik weet het niet. Wil je me helpen dat uit te zoeken?”

bore-out kameleon burn-outDe kern van een bore-out is dat je niet leeft (en werkt) volgens je ware innerlijke drijfveren, dat je te weinig afwisseling en uitdaging vindt op vlakken die je interesseren en/of dat je te weinig activiteiten doet die je voldoening en plezier (en dus energie!) opleveren. Een bore-out kan op zichzelf voorkomen maar gerust ook, als een echte kameleon, verdoken zitten onder/in een burn-out. Stel jezelf eens de vraag: “Wat doe ik echt graag?”, “Wat levert me het meest voldoening op?”. Of vraag je baas om hulp om dit voor je uit te vissen. Je hoeft dat niet in je eentje te doen. Net zoals je baas het probleem niet in zijn eentje hoeft op te lossen. Samen sta je sterk, ook op het werk!

 

Zoeken jij of je baas hulp bij het uitpluizen en oplossen van het probleem? Contacteer me dan gerust voor een kennismakingsgesprek.

Grtjs,
Frouke

Een bore-out los je (met) binnen-in op!

 

Wil je meer blogberichten over bore-out lezen? Selecteer dan in de rechterkolom “bore-out” in het dropdown menu “Categorie selecteren”.

Wil je een seintje ontvangen per email wanneer een nieuw blogbericht online komt? Geef dan je emailadres op in de rechterkolom en druk op “Abonneren”.